Aanvullende info Voorbij Mauthausen

Maja Kuijper, voor velen bekend als zangeres in (voorheen) orkest Kaleb en Balkanlab, geeft op 22 februari a.s. samen met 3 muzikanten een try-out in Danshuis Nitsanim.

Misschien denk je bij Mauthausen aan het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog dat vlak bij de plaats Mauthausen in Oostenrijk lag. Op 22 en 23 februari 1941 vonden de eerste razzia’s in Amsterdam plaats. Dit leidde tot de Februaristaking op 25 en 26 februari 1941, het grote protest tegen de jodenvervolging in Nederland, in Amsterdam.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat ons land bevrijd is. Hier is veel aandacht voor.


Maar wat is nu ‘Voorbij Mauthausen’?
‘Voorbij Mauthausen’ is een nieuw en uniek liedprogramma geïnspireerd op de ‘Ballade van Mauthausen’ met teksten van lakovos Kambanellis en muziek van Mikis Theodorakis. De vier liederen zijn in Nederland bekend geworden in de uitvoering van Liesbeth List met vertalingen van Lennaert Nijgh. De cyclus werd aangevuld met materiaal uit de wereldmuziek met eenzelfde thematiek: authentieke volksliederen van honderden jaren oud, maar ook muziek uit de tweede helft van de 20e eeuw. Zo is een programma ontstaan met universele verhalen van verlies, verzet, hoop en liefde. De Mauthausen liederen worden hierin afgewisseld met onder andere Sefardische-, Bosnische-, Jiddische- en Armeense liederen.

Het bijzondere ensemble, bestaande uit zang, cimbaal, klarinet en percussie, wordt gevormd door musici met diverse culturele achtergronden. Gezamenlijk is er gezocht naar een nieuw geluid, met liefde voor de traditionele muziek maar met een hedendaagse ‘touch’. Met weemoedige samenklank én hoopgevende muziek bieden wij het publiek een moment van saamhorigheid en bezinning.

Maja Kuijper – zang
Vasile Luca – cimbalon
Vincent Martig – klarinetten
Jacobus Thiele – percussie

Aanvang 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur.
Adres: Danshuis Nitsanim, Genemuidenstraat 208-a, Den Haag
Toegang: € 12,00. Aanmelden via: activiteiten@nitsanim.nl.

Zie voor verdere informatie en speeldata de website www.voorbijmauthausen.com.
We hopen je op 22 februari te ontmoeten.