In Memoriam

Oktober 2013 Zingen in Noeux les Auxi

Op 22 december 2014 is Alja Sulsters overleden.

Alja is 20 jaar voorzitter geweest van Volksdansvereniging Nitsanim in Den Haag. Zij heeft, samen met anderen, er voor gezorgd dat ons Danshuis voor velen een warme plek is om met elkaar te dansen, zingen, muziek te maken en het glas te heffen.
Velen van ons hebben warme herinneringen aan Alja. Die zullen we met elkaar blijven koesteren. Daarmee doen we recht aan haar gedachtengoed: je bent er voor elkaar in lief en leed.
We zullen haar missen. In onze gedachten en hart leeft ze voort.
Alja, rust zacht.

Op 26 april 2017 is Marius Korpel op 79-jarige leeftijd overleden.

In 1963 heeft Marius, samen met een aantal jonge dansers, vanuit het NIVON een verzoek van de Israëlische ambassade gehonoreerd voor een optreden met Israëlische dans. Omdat dit succesvol verliep volgden nog diverse uitnodigingen voor optredens. Toen moest ook een naam bedacht

worden. Op dat moment was Israëlisch een van de populaire danssoorten, de naam Nitsanim (Hebreeuws) werd bedacht, wat ontluikende bloem betekent. Zo is het ensemble Nitsanim ontstaan. In 1967 is uiteindelijk Volksdansvereniging Nitsanim ontstaan.

Marius is jarenlang voorzitter geweest van de vereniging en artistiek leider van het ensemble. Zijn favoriete dansstijlen waren Roemeens en Israëlisch.

Hij organiseerde samen met anderen reizen naar het buitenland, haalde buitenlandse choreografen naar Nederland. Was voortrekker van het Doe Dans festival, later ook het Zomerfestival.

Vanuit zijn eigen bedrijf Syncoop gaf hij folkloristische muziek uit, LP’s, casettebandjes en later cd’s. Veel van deze muziek was nergens anders te koop. Ook gaf hij een eigen blad uit dat diverse keren per jaar uit kwam, Syncoopnieuws, zo werd menig volksdanser geïnformeerd over actuele zaken rondom folklore en volksdans. Ook zorgde hij ervoor dat er een erkende opleiding kwam, kaderopleiding voor amateur volksdansgroepen, en tevens voor MBVO dansleiders.

De laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit. In november 2016 is om hem te bedanken voor de wijze waarop hij folklore op de kaart heeft gezet in ons Danshuis een groot feest georganiseerd. Hij heeft hier samen met zijn vrouw Tini en zijn zoon en schoondochter volop van genoten.

Als je nadien bij hem op bezoek kwam werd vol trots het foto-album met de foto’s van dat feest aan je getoond en kon je zijn enthousiaste verhalen aanhoren.

Op 3 mei 2017 hebben we afscheid genomen van een markante persoon die een grote betekenis heeft gehad voor Volksdansend Nederland toen, nu en in de toekomst.

Wij zullen hem missen.